Meie elud läbi sotsiaalvõrgustike...


Kõigile on teada, et 21.sajandi täielik valitseja on internet ja kõik selles toimuv. Me oleme uppunud kõikidesse võimalustesse, mida netiavarused meile pakuvad ilma, et me täielikult märkaks selle mõjul toimunud muudatusi. Sotsiaalvõrgustik on äärmiselt lai mõiste, mis hõlmab endas mitmeid valdkondi. Sinna alla kuulub praktiliselt kõik, mis on seotud inimeste omavahelise suhtlemisega internetis. Täna on enamlevinumateks kohtadeks tõenäoliselt Facebook, Snapchat (noorem generatsioon) ja Twitter. Kuigi eeltoodud näited on meie ellu toonud palju võimalusi, mis enne puudusid, on need ka kaasa toonud palju probleeme. Millist mõju antud portaalid siis meile avaldavad?

Et lõpetada positiivse noodiga, alustame negatiivsest. Sotsiaalvõrgustike tekkel tooksin välja kolm suuremat probleemi: reaalelu taju kaotamine, alatu laimamine ning pea olematu privaatsus. Jälgides inimeste toimetusi mõnes võrgustikus, on väga kerge saada petta, mis on päris ja mis mitte. Ei ole just eriti raske luua maailmale võltsi kattevarju ideaalsest elust, mis paneb kõik inimesed omavahel justkui võistlema, kellel läheb paremini. Sealt samast pistab pea välja kadedus, mis paneb kodanikud enda arvamust väga kõval häälel väljendama. Kahjuks ei ole see arvamus tihtipeale positiivne, kuna ilma näost-näkku kohtumiseta on kõigil väga julge teiste pihta inetusi loopida. Viimaseks on vähe õelamatel inimestel väga kerge läbi netivõrkude muukida sisse teiste kasutajate andmetesse, et neid seejärel kuritarvitada. Meedia populaarsuse tõusuga on aina rohkem levinud uudised suurtest identiteedivargustest. Üheks väga heaks näiteks oleks Facebook, mis sattus 2018-2019. aastatel massilistesse kontovargustesse. Kahjuks on seda probleemi raske kõrvaldada ning need juhtumid leiavad laialdaselt aset ka täna.

Õnneks on sotsiaalvõrgustike positiivsed mõjud kaalukamad kui negatiivsed. Meile on avatud meeletul määral uusi võimalusi. Näiteks kaugtöö/õpe (eriti aktuaalne pärast koroonakriisi), võimalus hoida ühendust kaugemate lähedaste ja nende tegemistega ning kiire infoedastus suurtele massidele(reklaamid, uudised, töökuulutused, …). Kuna suhtlusportaalides on kontakt teistega vaid paari minuti küsimus, siis tekitab see ideaalse keskkonna tööasjade ajamiseks. Koosolekute või õppetundide pidamiseks puudub vajadus minna füüsiliselt kohale, kõik saab tehtud läbi Facebook Messenger-i, Skype-i,  Discordi jne. Samal põhjusel on lihtne hoida kontakti nende tuttavatega, kellega igapäevaselt muidu kokku ei puutu. Suurim positiivne mõju on minu arvates siiski kiire infoliikumine. Kui varem olid reklaamid, uudised ja töökuulutused vaid paberkujul, siis praeguseks on kõik kompaktselt koos ühes kohas.

Seega saame järeldada, et tegelikut on uue meedia tulek toonud kaasa palju meie igapäeva elu parandavaid võimalusi. Sellegipoolest ei tohi unustada sellega kaasnevaid ohtusid. Peab jälgima mida sa teed, kus sa teed ja palju sa teed.


Kasutatud allikad:


https://www.simplilearn.com/real-impact-social-media-article

https://www.cbsnews.com/news/a-growing-problem-for-facebook-users-identity-scams/




Comments

Popular Posts