Nähtused enne internetti...


Helikassett






Enne internetiajastu algust oli enda muusika kuulamine hoopis omaette lugu. Sellele ligipääsemiseks tuli näha korralikult vaeva. Võimalusi oli praktiliselt kaks- kas vinüülplaadi läbi või helikassetiga. 1980-ndatest kogus populaarust just viimane variant, kuna 3M Corporation hakkas tootma kassette, mis olid tavakasutaja jaoks mugavad ja piisavalt võimekad kvaliteetsema muusika salvestamiseks. Samuti olid kassetid hea suurusega taskus kaasas kandmiseks.
Et saada endale soovitud lugusid, kasutati tihti raadiot. Samal ajal kui lugu mängis, pandi kassett salvestama. See polnud küll ideaalne meetod, kuna raadiost saadi tihtipeale kaasa ka reklaamid ja DJ-de jutustamised, kuid see oli siiski tasuta. 
Helikassettide läbimurre tuli siis, kui 70-ndate lõpus tuli välja Sony Walkman. See oli kaasaskantav audiokassettidemängija, umbes nagu tolle aja iPod, mis lasi inimestel kuulata muusikat mis iganes ajahetkel. 
Vaatamata suurele populaarsusele oli kassettidel ka parajalt tüütuid vigu. Kaks enamlevinud äpardust oli lindi mahajooksmine ja kergelt katki minemine (näiteks määrdumine). Tihti ei jäänud muud üle kui minna poodi, osta uus kassett ja hakata lugusid taaskord ületõmbama.
Tänu tehnoloogia arengule on tänapäeval keerukad kassetid asendunud lahedustega nagu näiteks Youtube ja Spotify, mis lubavad muusikat kuulata kõikjal. Uute võimaluste mugavuse tõttu on helikassetid praktiliselt väljasurnud. Nüüd kogutakse neid pigem hobikorral. 


E-mail



E-mail sai alguse 1971. aastal, kui arvutiinsener Ray Tomlinson arendas süsteemi, mis lubas arvutitevahel saata sõnumeid, kasutades aadressi tunnusena @ sümbolit. Süsteem kogus populaarsust kasvatades kasutajaskonda Arpanetis, USA kaitsesüsteemi osakonnas. Üks sama asutuse töötajatest, Larry Roberts, arendas järgmisel aastal programmi edasi, tuues sisse võimaluse sõnumeid loetleda, valida, edastada ja neile vastata.
Aastatega idee e-mailist areneb ning õige pea tulevad ka suuremad firmad välja oma lahendustega. Näiteks hakkas 1996. aastal Hotmail pakkuma tasuta, igal pool kasutatavat, internetipõhist e-maili ning järgmiseks aastaks oli ülemaailmselt juba 10 miljonit e-maili konto omanikku. 1998. aastal ostab Microsoft endale Hotmaili, käies välja 400 miljonit dollarit. Sealt sai alguse tõeline e-maili ajastu.
Tänaseks on email välja arenenud igapäevaseks nähtuseks, ilma milleta ei oleks internetikasutus võimalik, kuna kõik kontod on seotud just sellega.




Kasutatud allikad:

https://www.theguardian.com/technology/2016/mar/07/email-ray-tomlinson-history
http://www.liketotally80s.com/2012/12/80s-cassette-tapes/
https://www.theguardian.com/technology/2002/mar/13/internetnews


Vaatamiseks:

https://www.youtube.com/watch?v=wwEURoEGils
https://www.youtube.com/watch?v=CPDKxr1cack


  

Comments

Popular Posts