Hacker- HOWTO

 
Inimeste seas on mõistele "häkker" mitu tähendust. Laias pildis peavad enamik arvuti-kaugeid inimesi häkkereid kurjategijateks, privaatsetesse andmetesse muukijateks, suurte ettevõtete süsteemide kokkukukutajateks jne. Tegelikult kannavad sedasorti "häkkerid" hoopis nime kräkkerid ning neid ei salli keegi, ka tõelised häkkerid mitte.
  Keda aga saab kutsuda häkkeriteks, seletab Eric S. Raymond. Tema sõnul on häkkeritel eraldi kogukond, mis koosneb tipp-programmeerijatest ja võrguässadest. Häkkeriks saad sa siis, kui sa oled häkkeriks kutsutud just selle kogukonna poolt. 
  Häkkeri staatuse saamiseks on Raymondil välja toodud väga head punktid. Nagu paljude muude asjadega elus, alagab üldiselt kõik inimese enda suhtumisest antud teemasse. Häkkerid kasutavad enda oskuseid üllal eesmärgil. Nad näevad maailmas probleeme ning üritavad neid võimalikult efektiivselt lahendada ilma, et keegi teine enda aega ja mõistust samale probleemile uuesti kulutama peaks. Aja raiskamisega seostub ka igavus, mida ei sallita, kuna see hävitab häkkeri potensiaali teha korallikku tööd. Sama teeb ka autoritaarsus. 
  Vaadeldes ka vajalikke oskuseid häkkeriks saamisel, tuleks väljatoodud punktidega nõustuda.       Loomulikult algab kõik oskusest programmeerida- see on elementaarne. Kuid oskus ei piirdu vaid ühe-kahe keelega, oskajaks saab end kutsuda siis, kui omad teadmisi enamikes tuntumates keeltes ning ei vaja poolt aastat, et õppida ära uut keelt. Parim viis nende oskuste saavutamiseks on loe-kirjuta meetod. Samuti aitab kaasa mõne avatud lähtekoodiga Unixi hankimine, selle õppimine ja muutmine, kuna taaskord, praktika on see, mis õpetab, mitte teooria. Ka veeb ja HTML tuleb endale selgeks teha, sest veeb on häkkerite pärusmaa ja ilma ei saa. Seega tasuks luua erinevad veebilehekülgi, mis omavad mingit reaalset sisu. Viimaseks tuleb osata inglise keelt.
  Olles omastanud eelloetud oskused ja omadused, on inimene häkkeriks saamisele kindlasti juba palju lähemal kui ta oli alustades. Sellegipoolest on häkkerimaailmas olulisel kohal ka reputatsioon, mille eest hoolt tuleb kanda. Seda saab kergitada avatud koodi kirjutamisel, "musta" töö tegemisel (testide kirjutamine), kasuliku teabe avaldamisel ja nii edasi. 
  Võttes kokku selle, mis Eric S. Raymond enda how-to's välja tõi, on kindlasti tegu ühe asjaliku mehega, kes kirjutas kokku asjaliku teksti. Arvan, et isiklikult ei leidnud ma siit midagi, millega ma ei oleks saanud nõustuda. Seega, kui kellegil on soovi hakata häkkeriks, siis see on esimene tekst, mida läbi tasuks lugeda.

Kasutatud allikad: 

http://www.kakupesa.net/hacker/

Comments

Popular Posts