Kasutatavus veebis...


Meil kõigil on olemas kokkupuude veebilehega, mis paneb kahe käega peast kinni hoidma, kuna vajaliku teabe leidmine on pea võimatu. Eriti kui on kiire, võib selline kogemus olla vägagi närvesööv ning tekib kohe tahtmine kõike paremaks muuta. Vastupidiselt sellele on olemas ka veebilehed, mille kujundus on lausa imeline ja kindlasti kiiduväärt. Järgnevalt toon välja enda arvamusel ühe näite mõlemast.

Airbnb.com


Üks väga hea kasutatavusega veebileht on minu arvates Airbnb. Lehte avades jõuame rahustavates toonides avalehele, mis on tõesti uudse disainiga. Väga mugav on õpitavus. Kuna lehekülje peamine funktsioon on leida kliendile ööbimispaik, siis vastav otsinguriba on esimesena suurelt välja toodud. Sinna saab märkida asukoha, saabumise ja lahkumise kuupäeva ning külaliste arvu. Kerides allapoole näeme ka populaarsemaid asukohasoovitusi, mis kliendi hetkesest asukohast liiga kaugele ei jää. Nii on lihtsam leida ideid. Sealt veel alla minnes saab näha erinevaid ööbimispaiga tüüpe, mis samuti kindla soovi olemasolul lihtsustavad otsingut ja säästavad aega. Valides meelepärase asukoha, on ees pakutavate ööbimispaikade list. Igal pakkumisel on juures senised hinnangud, et näha kui usaldusväärne pakkuja on. Ka on näha hind, pildid, külaliste mahutavus ja pakutavad mugavused nagu näiteks WiFi, parkimine jne. Seega arvan, et ka uute kasutajate jaoks on tegemist äärmiselt mugava, lihtsa ja loogilise veebilehega, mis tänu enda uuenduslikule disaninile on ka üsna meeldejääv. 

Art.yale.edu


Kui Airbnb oli juba esmapilgul meelirahustav, siis Yale'i kunstikooli veebileht on palju küsimusi tekitav. Esimesena tekib küsimus, kas see lehekülg oligi mõeldud olema võimalikult ebameeldiva olemusega või on selle taga lihtsalt mõni disainikauge õpilane. Selle veebilehe suurimaks probleemiks on selle välimine disain. Liikudes ühelt aknat teisele, on näha meeletus koguses ebasünkroonselt liikuvaid pilte/gif-e, mis teevad info lugemise ääretult keeruliseks. Samuti on teksti osas kasutatud väga mitmeid erinevaid värve ja fonte, mis teevad olukorra veelgi kaootilisemaks. Seega on vajaliku informatsiooni leidmine sõna otseses mõttes peavalu tekitav. Olukorra muudab paremaks see, et vasakus ääres saab liikuvad pildid pausile klikkida.


Airbnb: https://www.airbnb.com
Art.yale.edu: https://www.art.yale.edu



Comments

Popular Posts