IT- eetikakoodeks...


Nagu igas valdkonnas, kehtivad ka IT valdkonnas teatud eetilised reeglid. Mina kirjeldan eetikakoodi, mis on väljaantud  FIPA (Finnish Information Processing Association) poolt.
Koodeksi eesmärk on aidata IT- spetsialistidel lahendada töös ettejuhtuvaid eetilisi probleeme, läbi nende julgustamise. Kuna IT valdkond on pidevas arengus, ei ole ükski koodeks ainuõige ja püsiv. Need on pelgalt teejuhid moraali suunas, mis antud hetkel võiks olla õige.

  • Autoriteet ja vastutus
Antud punktis tuuakse välja see, et võimu ei tohi kuritarvitada. Inimestel IT valdkonnas on tihti ligipääs olulistele asjadele. Tähtis on, et see olulisus inimest ülbeks ei ajaks. "Knowledge is power, and using knowledge requires wisdom, as does all use of power."
  • Teadmised ja kogemus
Olles professionaal, on oluline teada enda tugevusi ja nõrkuseid. Kuna valdkond on pidevalt muutuv, tuleb end pidevalt täiendada- see on elukestev õpe. Samuti tuleb õppida klientide tagasisidest- isegi kui see on enda arvates täiesti alusetu.
  • Suhtumine
Seoses esimese punktiga, on oluline olla teistega arvestav ja mitte üleolev. IT valdkond on valdavalt siiski grupitöö ning üks inimene on enamasti vaid osa suurest ahelast. 
  • Kommunikatsioon
Grupitööst tulenevalt on väga oluline suhtlus teiste isikutega. Tehes teatud projekti on tähtis iga enda tegevust võimalikult selgelt kõikidele osapooltele kirjeldada, et saavutada ühine meel.
  • Töö tagajärjed
Iga tehtud tööga tuleks mõista selle mõju tervele kogukonnale, kelle heaks see on tehtud. Ei saa arvestada vaid nendega, kelle poolt projekt on tellitud, sest lõpuks jõuab see ikkagi kasutajani välja.
  • Teised inimesed
Kuna ühiskond on suur, tuleks arvestada kõigiga. Enda projekti kallal töötades tuleks silmas pidada seaduseid, autoriõigust, inimõiguseid jne.
  • Eetika edendamine
Iga IT valdkonna esindaja peaks edasi kandma eetiliseid käitumisviise.

Tänase seisuga on välja toodud punktid kindlasti asjakohased. Professioonal olemine ei tähenda ainult reaalset tööoskust ja kogemust, vaid ka seda kuidas enda töö juures käituda. Selleks võiks iga spetsialist püündida üleval loetletud omaduste/ tegevuste poole. 

Kasutatud allikad:

https://tivia.fi/wp-content/uploads/2019/05/TIVIA-ethics-code-unofficial-translation.pdf

Comments

Popular Posts