Küberrünnakud...


Elades 21. sajandis oleme pidevalt ümbritsetud internetist ja tehnoloogiast. Mida suuremaks see valdkond kasvab seda suuremaks muutuvad seal peituvad ohud ja seda rohkem leidub nõrkuseid.
Üheks  neist ohtudest on kümberrünnakud. Täna me ei vaja enam relvi, vaid piisab ka lihtsalt klaviatuurist. Võttes eesmärgiks mõnd maailmamastaabis olevat suurfirmat, on võimalik tekitatav kahju meeletu. Küberrünnaku variante on erinevaid: Dos rünnak, Man-in-the-middle, XXS ja rünnakud pahavaraga. Just viimast pean mina üht kõige ohtlikumaks. Pahavara on soovimatu tarkvara, mis installitakse ohvri süsteemi ilma tema nõusolekuta. See kinnitab end töötavale koodile ning halvimal juhul hakkab end ka levitama. Nii on võimalik kontrollida kogu arvutit. Üheks "worm" stiilis pahavara rünnaku näiteks võib tuua 2009. aastal toimunud Hiina Google vastase rünnaku. Saavutati juurdepääs mitmetele Google ettevõtete serveritele ning varastati intellektuaalomand. Eesmärk oli saada juurdepääs Hiina inimõiguste aktivistide kontodele. Sääraseid rünnakuid leiab aga aset mitmeid, enamik neist, mis varastavad inimeste identiteete.
Et suuta neist intsidentidest hoiduda, saavad ettevõtted teha mitmeid samme mõeldes läbi kasutatava tehnoloogia, koolitates töötajaid/kasutajaid ning püstitades konkreetseid reegelid. Olulisteks sammudeks on enda andmete maksimaalne turvamine paigutades enda süsteemi eri viise rünnakute ennetamiseks- tulemüürid, pahavaratõrje, sissetungidetektorid jne. Seejärel on oluline koolitada neid süsteeme haldavaid inimesi- kuidas andmeid käitleda, mis on pahavara ja mida sellega peale hakata, kuidas rünnakuid ennetada... Viimasena on vaja paika panna reeglid, kellele konkreetselt neile andmetele ligipääs on ning kuidas ta selle saavutab. 
Isegi kui ettevõte/tavainimene annab endast kõik, et IT turvariske vähendada, on ka ründajad pidevalt uusi oskuseid omandamas. Seega halvimal juhul võime me kõik selliste üllatuste ohvriks langeda, olenemata meie teadmistest IT valdkonnas. 

Kasutatud allikad:

https://blog.netwrix.com/2018/05/15/top-10-most-common-types-of-cyber-attacks/https://www.arnnet.com.au/slideshow/341113/top-10-most-notorious-cyber-attacks-history/

Comments

Popular Posts